Feniks vzw | Vrijzinnig-humanistische plechtigheden

Lentefeest | Geen kleuter meer

Overgangsfasen zijn belangrijke momenten in een mensenleven. Wanneer de kleutertijd voorbij is, komen de eerste leerjaren, en ook de eerste levensvragen. Over de zin en de bestemming van ons bestaan: wie ben ik, waar ga ik naar toe. Het zijn ernstige vragen... Voor elke 12-jarige puber staat de overstap naar de grote school voor de deur, wat ook meteen de kennismaking met de wijdere wereld betekent: beslissingen maken, verantwoordelijkheid opnemen en samen gelukkig worden met de anderen. Deze overgangsmomenten worden ook gevierd in een groot groepsfeest: voor de zevenjarigen is er het Lentefeest, voor de twaalfjarigen het Feest Vrijzinnige Jeugd. Deze feesten worden lokaal georganiseerd door de Oudervereniging voor Moraal, door de leerkracht niet-confessionele zedenleer of door het Humanistisch Verbond.

"Ik heb mijn lievelingspop vaarwel gezegd. En haar weer in de poppenkast gelegd". Zo klonk het jaren geleden bij Will Tura. Zo klinkt het elk jaar opnieuw bij vele duizenden kinderen. De kleutertijd is voorbij, en daar zijn de eerste leerjaren. En meteen komen ook de eerste levensvragen. Over de zin en de bestemming van ons bestaan: wie ben ik, waar kom ik vandaan, waar ga ik naartoe? Het zijn ernstige vragen waaraan je niet zomaar voorbijgaat. Tijdens de lessen zedenleer zoeken we samen antwoorden.

Tegelijkertijd rijpt de idee om dat samen te vieren. Samen met mama en papa, oma en opa, vrienden... Het lentefeest is een spetterende en onvergetelijke dag voor iedereen. De dag staat ook symbool voor de verbondenheid van jong en oud.

Feniks vzw

Lees ook meer informatie over het Feest van de Vrijzinnige Jeugd.
Klik hier...